Ka' ske?

|

…indtryk og oplevelser… …af Ulla Thorup Nielsen…

Archive for the ‘Kultur…’ Category

Nytårstalerne…

tirsdag, januar 1st, 2013

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Hvidsten gruppen: Mod og tillid…

torsdag, december 27th, 2012

Jeg så filmen: “Hvidsten gruppen – Nogle må dø for at andre kan leve”, den anden aften.

Det er en stærk film, og det, der virkelig sprang i øjnene, var modet og tilliden. De var meget udsatte, de mennesker der kæmpede modstandskampen. Det har virkelig krævet både et stort mod, men også en stor gensidig tillid blandt lokalbefolkningen. Der var meget på spil.

En stikker – eller en der kom til at “dumme sig” og tale over sig – så var hele gruppen så godt som dødsdømt.

Sikke et sammenhold.

Det var en anden tid – dengang. Det var krigstid. Men det kommer til at fremstå meget kontrastfyldt til den meget mistroiske mentalitet, der på nogle punkter hersker i vores ellers fredelige samtid. Hele kontrolkulturen. Den politisk korrekte “tavshed”. Tabuer om livets svære problemstillinger.

Vi lever i fredstid. Hvor er modet og tilliden? Vi burde ikke have så meget at frygte?

Hvad er der blevet af sammenholdet?

Er det kun krigstid og alvorlige katastrofer, der kan skabe sammenhold?

Hvidsten gruppen, er en seværdig film, der sætter nogle ting i relief.

» Om filmen

…fravær og nærvær…

tirsdag, januar 3rd, 2012

…fravær…

YouTube-forhåndsvisningsbillede

…nærvær…

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Tavse vidner…

fredag, december 16th, 2011

Engelsk krimiserie – der har været vist nogle gange på de danske tv-kanaler.

En god krimi – med nogle gode plots. Handler om nogle retsmedicinere, og deres engagement i sagerne.

Som med de fleste engelske krimiserier – så er der også en personlig vinkel på “opdagerne”. Måske er det det, der gør dem anderledes end for eksempel de amerikanske? Der er noget særligt ved de engelske krimier :)

Har set de fleste af dem.

Beskrivelse » På Charlie

Kom også til at tænke på min lille strofe om » Spor… :)

Ja – vi sætter mange spor i livet…

På mange måder…

Luciadag…

tirsdag, december 13th, 2011

Den 13. december er det Luciadag. Lysets dag…

Sankta Lucia er skytsengel for de blinde…

Lucia kommer af det latinske lux, der betyder lys. Den 13. december var årets korteste dag i den » julianske kalender – nu er det den 21. december, der er årets korteste.

Jeg har altid holdt meget at sangen – og den smukke tradition med optog og lys…

For mig hører Luciadag med til juletiden. Men det gør den ikke rigtigt – ikke ifølge historien. Den har slet ikke noget med julen at gøre…

» Hvem var Lucia?

» Luciadag

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Tommy Seebach


YouTube-forhåndsvisningsbillede

Slagslunde skole

Nuancer…

søndag, december 11th, 2011

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Sex and The City…

torsdag, december 8th, 2011

Ha i den sidste tid set nogle afsnit af Sex and The City – den populære amerikanske tv-serie. Den har været vist nogle gange – og de første gange jeg så nogle af afsnittene, syntes jeg det var en overfladisk serie.

Den her gang har jeg ændret lidt syn på den. Det er en serie om nogle meget usikre unge kvinder, der søger forvirret rundt i det overfladiske bekræftelsessøgende ræs – efter sand lykke og kærlighed.

Og på den vis – er den nok et meget godt billede på den usikkerhed og søgen, der præger mange mennesker i det moderne præstationssamfund…

Den nye Barnaby…

søndag, december 4th, 2011

Jeg kommissær Barnaby i går. Med den anden Barnaby.

Jeg har altid godt kunnet lide den gamle Barnaby – men den nye rolleindehaver, er nu også god. Stilen og plottet er den samme.

Så det skuespillerskifte er de nu kommet godt fra…

Borgen…

søndag, oktober 30th, 2011

Så kører næste sæson af » Borgen – danske tv-serie – søndag aften på DR1.

Og ja – jeg er faldet i – og synes, det er ret god søndagsunderholdning. Ikke så meget at jeg har udviklet så stor afhængighed, at den ikke kan undværes.

Balancegang…

tirsdag, oktober 4th, 2011

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Underholdning eller virkelighed?

fredag, september 16th, 2011

Dækningen af valgets resultater var en spændingsmættet oplevelse at følge på TV.

Der var drama i luften. Sådan rigtigt! En helikopter svævede i luften over Helle Thornings bolig. 8O Hvornår dukkede hun op?

Hvem ville vise sig først? Lars eller Helle? :roll:

Det virkede helt vildt overdrevet. Og jeg fik sympati med Helle Thornings mand, der virkede lidt desorienteret over, hvor han skulle gøre af sig selv, i det show. Jeg kom til at tænke på Prins Henrik. De har det ikke nemt, de der prinsegemaler ;)

Det er meget eksponering – at kaste over mennesker. Det bliver et show – et underholdningsprogram.

Det kan jo selvfølgelig være meget underholdende at se på det. Men hvor må det være hårdt, at deltage i det?

Et godt iscenesat reality program :lol:

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Søvnløs i Seattle…

søndag, september 11th, 2011

Så filmen “Søvnløs i Seattle” i går aftes – på DR1.

En romantisk, sentimental film – med en happy ending.

Det var helt rart og afslappende med en hyggelig og lykkelig film, der ikke gav anledning til det helt store gys – eller efterfølgende eftertænksomhed.

En god lille film – med både humor, lethed og lykke.

God afslapning…

Raseri i blodet…

lørdag, juli 9th, 2011

Engelsk thrillerserie om psykologen Dr. Hill, der deltager i efterforskningsarbejde. Læs mere HER.

Har nogle gode plots – for den der holder af den psykologiske dimension. Det kan virke lidt dystert med alle de ”indre dæmoner”, der huserer i serien. Også hos den empatiske Dr. Hill, der må siges at være ét med sit arbejde. Der er dog noget meget ”britisk” over denne dysterhed – som jeg ikke helt kan sætte ord på – men som ofte kendetegner britiske krimier og thrillere.

De enkelte afsnit omhandler en ny sag, og kan ses uafhængigt af hinanden.

Den som dræber…

søndag, marts 27th, 2011

Ny dansk krimiserie på TV2.

En af de bedre – med gode plots…

“Identitetstyve” – og chefer undercover…

søndag, februar 6th, 2011

På DR1 har de en serie om chefer, der går undercover på deres egen virksomhed. Forklædt som praktikanter i arbejdsprøvning. Jeg er dumpet ind i programmet et par gange lige før nyhederne.

Det fik mig til at tænke på børn, der tager bind for øjene – og leger blind.

For det er jo det, det er. At lege noget man ikke er – i illusionen om – at man dermed ved, hvad det vil sige at være en anden.

Der er forskel på at lege blind – og være blind.

Der er også forskel på at være forklædt praktikant en dag på en arbejdsplads – og så have det som sit liv og sin hverdag.

Det er lidt arrogant – og frækt – at luske sig ind i andres verdner. For at få en form for intim oplevelse, som det ellers ikke ville være muligt at få.

For selvfølgelig vil mennesker opføre sig anderledes overfor chefen, når de ved, at det er ham/hende – end hvis de tror, det er en anden. Og den grænse har mennesker vel også lov at ha’?

Det vidner om mangel på god kommunikation og respekt for sine medarbejdere – at ville luske sig til en forståelse af medarbejdernes hverdag, som de i stedet kunne ha’ spurgt direkte om…

For det kan voksne mennesker, der respekterer hinanden. Tale sammen om hvordan hverdagen er – og fungerer…

Der er noget barnagtigt over denne serie. Der udstilles et behov for at skabe et spændingsmættet drama ud af banal social omgang mellem mennesker.

(Hvor er det dejligt med alle disse reality programmer, med voksne mennesker der flipper rundt og leger børnehave – så der er noget råstof til en god gang forargelse – og et godt grin. )

Gad vide hvad der i virkeligheden skete…

mandag, januar 17th, 2011

Det var det spørgsmål, jeg sad tilbage med, da jeg havde læst Christian Jungersens bog: Undtagelsen.

I bogen får vi handlingen beskrevet gennem flere hovedpersoner – deres tanker, deres tolkninger af det, der sker omkring dem, – og deres tolkninger af de øvrige personer omkring dem. Netop denne fortællerstil efterlader et stort rum til tvivlen. Hvad er hvad?

Bogen handler om mobning. Et relevant og aktuelt emne.

Jungersen er en mester til psykologiske karakterskildringer. Og det er meget medrivende at læse om hovedpersonernes reaktioner, tolkninger og tanker om de små og store ting, der sker i et miljø præget af mobning og intriger. Ubehagelige og truende anonyme beskeder, små ”forglemmelser” af vigtige beskeder, flytning af arbejdsborde til og fra de bedste pladser i lokalet.

Handlingen udspiller sig i og omkring Dansk center for Folkedrabsforskning. Efterhånden som mobningen på kontoret udvikler sig, bliver der tydeliggjort en parallel mellem folkedrab og mobning. Plottene på de to problemstillinger bliver mere og mere ens.

Men hvad er virkelighed – og hvad er fantasi? Er det virkelig så slemt? Er det ikke bare overreaktioner og overfortolkninger?

Bogens fortællerstil efterlader et godt rum for denne tvivl. Vi får indblik i en række subjektive opfattelser og selvopfattelser. I selvopfattelsen er alle hovedpersonerne sårbare, gode og ”uskyldige” mennesker, med hver deres forståelige historie. I opfattelsen af omgivelserne, har de øvrige personer mange meget stærke motiver, hensigter – og indflydelse.

Undtagelsen – er en god bog til forståelse for problemstillingerne omkring mobning – og hvad det kan gøre ved mennesker.

For de der har oplevet kriseramte miljøer, hvor intriger og mobning fylder meget i hverdagen – er der mange genkendelige elementer i Jungersens bog. Netop tvivlens rum for fortolkninger – er noget, der præger miljøer med mobning. Menneskers opfattelser af andre og andres hensigter, kan køre ud af nogle tangenter, der kan virke meget uvirkelige og ”fantasifulde.

Sandheden
Undtagelsen giver også en god indfaldsvinkel til at tænke over begrebet: Sandhed. Sandheden om de ting, der sker – og menneskers motiver og hensigter med deres handlinger.

Nogen former for sandhed – vil vi altid kunne finde frem til. Den konkrete og håndgribelige sandhed. Hvis der er en, der kaster en sten mod en rude, og denne rude så går i stykker – så er det en håndgribelig sandhed, som det er svært at komme uden om. Den sandhed, der efterlader et rum til tvivl og fortolkninger, er: Hvorfor? Hvilke motiver og hensigter lå bag denne handling.

Når vi søger sandheden om andres motiver og hensigter, bevæger vi os ud i en gråzone – hvor sandhed i højere grad kommer til at handle om tro. Tror vi på mennesker, og det de siger – eller gør vi ikke?

Læs mere om: Christian Jungersen og Undtagelsen

…etik og æstetik…

tirsdag, januar 4th, 2011

…etik…

YouTube-forhåndsvisningsbillede

…æstetik…

YouTube-forhåndsvisningsbillede

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Farvel til Bamse…

søndag, januar 2nd, 2011

Flemming “Bamse” Jørgensen døde nytårsnat.

Det var en trist nyhed. Det blev jeg noget berørt af. Det kom lidt bag på mig. Men Bamse, hans venner og hans musik – har jo været en del af den musikalske verden – hele mit liv…

Verden blev et muntret og varmt menneske mindre.

For mig har han altid stået for begrebet glæde. Hans musik hører til i de positive, følsomme, folkelige og muntre kategorier.

YouTube-forhåndsvisningsbillede

YouTube-forhåndsvisningsbillede

YouTube-forhåndsvisningsbillede

En autonom løs i TV-byen?

mandag, december 20th, 2010

Nogen gange kan det være lidt tilfældigt – hvordan man ligesom kommer til at kende et menneske lidt bedre…

Jeg var slet ikke klar over, at vores sundhedsminister var sådan et morsomt menneske :lol:

Der var godt nok mange, der blev forarget over Bertels fantastiske stunt op og ned at rulletrappen. Jeg er imponeret. Manden er jo både intelligent – og har humor. Tænk sig – at kunne klare både Kong Salomon, Jakob Skomager og pis mig i øret 8O – i en – ja vi kan vel kalde det “nedtur” – for det var jo på og ved en rulletrappe, det ligesom foregik :roll:

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Ligetil…

mandag, oktober 18th, 2010

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Erik Clausen har altid haft en stor stjerne hos mig. Hans sans for hverdagsmenneskers hverdagsliv – og hans store kærlighed til ”skæve profiler”, gør ham til noget særligt.

Han har en særlig evne til at beskrive ”små mennesker” med deres sårbarhed og kampe – så de fremstår som store personligheder.

Og så har han en dejlig uhøjtidelig humor…

|Erik Clausen | Erik Clausen: ”Min far gav min mor en baghyler” | Erik Clausen – sydhavnens frie fugl |